Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

tisdag 25 oktober 2011

Feminas stickbok nr 2 från 1947

I ett tidigare inlägg berättade jag att jag ropat in några Femina stickböcker från 40 och 50-talen.
Jag har ju haft föresatsen att presentera en textilbok lite då och då här i bloggen och även att försöka testa något ur den bok som prensenteras.

I Feminas stickbok nr 2 från 1947 finns vår och sommarmodeller till vuxna och barn. Ingen modell är stickad i grövre stickor än nr 3, vilket får mig att undra : fanns det inte grövre garn på den tiden?  De ger ett ganska kompakt intryck måste jag säga. Modellerna är ju jättefina och passar som handsken för den som skulle ha dragnignen åt vintage-hållet i klädmodeller. Det som intresserar mig är strukturerna och det har man minsann inte sparat på här! Ingenstans kommer man undan med bara slätstickat utan mönster!

Dessa har jag testat så här långt:


Skolflickans praktiska kofta har ett mönsterstickat framstycke. Jättefint och enkelt:
Ser ut så här i orginalfärgerna:


Varv 1 : blå rätstickning
Varv 2 : blå, rätstickning
Varv 3 : röd * 3 r , lyft 1 med tråden bakom arbetet*
Varv 4 . röd * lyft 1 m med tråden framför arbetet , 3 r *
Varv 5 och varv 6 : blå rm
Varv 7 : vit 1 r , * lyft 1 m tråden bakom arb, 3 r * avsl m 2 r
Varv 8 : vit : 2 r * lyft 2m tråden framför arb, 3 r * avsl m 1r
Varv 1 - 8 upprepas.

Nästa modell är en Sommarlätt jumper.


Mönstret som jag testat kombineras på ett fint sätt med mosstickning och slätstickning.


Varv 1 : * 1 a , 1 omsl, lyft 1 m, 2 tills, drag den lyfta över de hopstickade, 1 omsl,
Varv 2: *3 a , 1 r*
Varv 3: *1 a , 3 r *
Varv 4 : *3 a , 1 r *
Upprepa varv 1 - 4 hela tiden.

Sticka till pingvinerna!

Det här måste bara spridas!
På grund av oljeutsläppen i Nya Zeeland lider pingvinerna svårt och fryser när de får olja på sig. Därför har man dragit i gång en kampanj som uppmanar folk till att sticka tröjor som faktiskt hjälper dem att klara av den värsta kylan. Visst är det fantastiskt att det hjälper?


 Här finns mönster till en sådan   tröja till en pingvin . Det är bara stt sticka på!

lördag 22 oktober 2011

Ett "tager vad man haver"- projekt

Jag är egentligen inte så mycket för attt sticka stora saker som tröjor och liknande. Men man måste ju  bryta mönster så jag har ändå börja på en tröja. Det är ett "tager -vad-man-haver-projekt " och det ligger helt i min stil. Det tar mig emot att gå till affären och köpa garn till en speciell sak och sedan gå hem och sticka den. Många är nog som jag, tror jag. Jag köper garn som jag gillar sedan kan det få ligga och "mogna" i skåpet ett bra tag innan det kommer fram och då fattas beslutet. Alltså vad det ska bli av garnet. Det är samma sak med tyger.
 Den här koftan blir stickad i  Kauni- garn , Yllets tvåtrådiga och Delight i ränder. Det blir väldigt fint med färgskiftnignarna. För övrigt ganska tråkigt med slätstickning för min del. 


fredag 21 oktober 2011


Jag har länge varit förtjust i uddar och spetskanter av olika slag och stickat dessa i flera varianter. Den här udden är väldigt enkel att göra och mina elever brukar sticka muddar efter min beskrivning. Det var länge sedan jag stickade dessa muddar och de har inte kommit som mönster här på bloggen tidigare. Det har nu blivit gjort. Jag har också gjort mitt första försök med att göra en pdf med mönstret. Tack sonen för all hjälp!
På engelska heter den Krakspark cuffs

Var så goda!

söndag 16 oktober 2011

Återbruk

Vinterkläderna har åkt fram. Där hittar jag en jättefin ullcape som jag köpte i Estland för några år sedan och den har i stort sett aldrig blivit använd. När ska man använd den? Antingen är det för varmt eller för kallt.
 Nu har jag gjort slag i saken: först slängde jag den i maskinen så den tovade ihop sig helt underbart. Sedan klippte jag av luvan, sydde ihop capen mitt fram och till sist sydde jag ett par ärm- sid-sömmar. Simsalabim så har det blivit en skön och användbar tröja! Den kommer att bli använd!
Kragen ja, den är ett försök. Jag brukar inte gilla kragar men tänkte att i det här fallet är det kanske ganska snyggt. Den åker av om jag inte trivs med den.


Och det som blev över ska bli en väska.

Nästa återbruksprojekt får bli den här röda koftan. Jag irriterar mig på kragen ( igen ) och vill pimpa upp den på något sätt. Den är så himla röd och tänkte att det kanske går att dämpa det med någon annan färg. Är det någon som ahr några tips?

lördag 15 oktober 2011

Jag har gjort ett fynd!!


Jag har ropat in fyra stycken "Femina´s stickbok". De är från 1947 - 1949 och riktigt, riktigt trevliga att bara läsa, kolla in den tidens mode, eller som jag, sätta mig in i alla roliga, fina ytmönster som modellerna har. Häftena består av beskrivningar till tröjor, koftor, hela klänningar, dräkter, herr och barnkläder och riktigt komplicerade med variationer av ytmönster. Modellerna är minsann inga hastverk och grövre stickor är nr 3 duger inte. Vintage så det förslår! Troligen kommer jag inte att sticka några hela modeller. Så stora projekt med så tunna stickor är inte riktig min grej.
Jag ska fördjupa mig i var och en av häftena och bättre presentera dem här. Och jag tänkte sticka upp några av strukturerna och presentera dem här.

Korsstygnsduk färdig

Den här duken kommer att lysa upp lite i höstmörkret. Jag köpte en linnestuv i limegrönt och broderade korsstygn i svart. Jag tog mig till och med tid att fålla den för hand. Riktigt nöjd!

 Fattar inte att färgen blev så fel. Titta på nästa bild så får man den rätta gröna färgen.
Mönstret med tupparna har jag hittat i boken " Korsstygn på kläder "från 1977 av Kerstin Lokrantz som jag skrev om för lite sedan.

Jag tråcklar fast stramalj på tyget och syr sedan korsstygnen genom stramaljen. När det är klart drar man bort stramaljtrådarna och kvar blir broderiet.
Här är några exempel på fler trevliga mönster att brodera ur boken. Jag såg förresten att den finns att köpa på Tradera.


         Här är tuppmönstret.



                                                       
      Härligt typiskt 70-tal!!!!

tisdag 4 oktober 2011

Torgvantar till en herre

Jag fick en beställning på ett par torgvantar till en man. Han har ju lite större händer än jag så jag fick göra om mönstret lite ( här skulle jag försöka länka till mitt eget mönster men fattar inte riktigt hur man gör ). Ni får rulla ner lite så hittar ni mönstret på damstorleken.
Efter att ha stickat en bra bit på de här upptäckte jag att jag hade valt fel stickor, till fyror istället för 3ochenhalvor. Bara det gör ju att de blir större så det fick duga. Jag har även lagt upp 4 maskor fler än orginalet. Beskrivning kommer framöver.
Jag hoppas att han blir glad och slipper frysa om händerna.
Jag har fått frågan  hur mycket garn det går åt till ett par. Ett nystan räcker precis till damstorleken och det behövs 2 till herrstorleken ( 1,5 )


söndag 2 oktober 2011

Tema textilböcker : " Vi syr , vi stickar, vi virkar "

Del 2  på temat textilböcker är denna bok. Den här upplagan är tryckt 1950 och sammanställd av fru Vera Diurson för medlemmarna i Sveriges många syföreningar, hem och skolor. Bilderna äro utförda av fröken Karin Ageman. Om man vill få tillgång till mönstren så kan man sätta in 50 öre på postgiro 421. Mycket av innehållet är från 40-talet och är starkt präglat av bersdskapsåren under kriget.
Tyvärr finns inte sömnadsmönstren till mitt exemplar och OM det skulle vara någon som har den hemma skulle jag bli väldigt glad om jag kunde få låna och kopiera dem.  Kanske är det fler än jag som tycker det är kul med denna typen av böcker. Speciellt barnkläderna är jättefina!


 Här följer några exempel på vad man finna i denna bok:


Tvättpåsar med tjusiga broderier. Vad är gångkläder?? Någon som vet?



Barnskjortor med olika kragmodeller. Klassiskt!


Och sidan med dessa förkläden måste bara citeras:
" Vad ett förkläde betyder som dekorativt inslag i hembilden förstår man tillfullo, när man ser en sådan film som " Jag minns min gröna dal". Man sitter där och är ledesen över att filmen inte på något sätt motsvarar boken och att den ger ett intryck av overklighet, och då kommer plötsligt kvinnorna i sina snövita, stärkta förkläden in i blickfånget och ger en tillbaka hela den stämning man kände när man i boken läste om hur  de på lördagsmiddagarna i dessa sina vackra förkläden fångade upp männens arbetsförtjänst för veckan.  Man föreställer sig hur gruvarbetarna kände sig, då de efter en tung, mörk arbetsdag i kolgruvan kom hem och möttes av detta vackra, rena välkommen och visste, att stora kar fyllda med varmt vatten väntade dem."
Det var tider det!



Det här skulle lika gärna ha kunnat vara jag och min bror i kläder som min mamma hade sytt och stickat till oss.


Klassisk rätstickad babykofta som är stickad på tvären och en hjälm som inte riktigt ser ut som de som är mer vanliga. Här finns det beskrivning och den här måste jag bara testa att sticka någon gång.



 Rejäla milärstrumpor som kronprinsessan Louise uppmanade i radio till alla kvinnor att sticka till berdskapsmanskapet.



Virkade grytlappar i en struktur som jag inte känner igen och ska testa någon gång.


En babykofta till. Denna struktur har jag testat. Enkel och jättefin.

Varv 1 och alla varv på rätsidan stickas med räta maskor.
Varv 2 : * 2 rm, 2 aviga * varvet ut
Varv 4 : som varv 2
Varv 6 och varv 8 : * 2 aviga , 2 rm *

Så här ser det ut.