Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

fredag 30 december 2011

Några fler exempel på vykort

I förra inlägget visade jag exempel på några kort i min samling. Där finns ett kort som är tecknat av Jenny Nyström som ju är den mest kända tecknaren av jul-påsk-nyårskort och det finns en del att läsa om henne. På Kalmar museum fanns, i varje fall för några år sedan, en utställning med hennes bilder att beskåda. Det finns ju fler jul/påskkortstecknare som förekommer ofta om man har kollat in julkortsfronten men inte så mycket att läsa om dem tyvärr. Här är några exempel:



På Wikipedia kan man hitta Aina Stenberg som gjort kortet här ovan. Hon fick teckna den första papperskalendern i Sverige 1934, som företäller tomtenissar i Dalarna. Hon har på många kort lagt till namnet Masolle, vad jag gissar är gårdsnamnet, som man ofta har i Siljansbygden. Hon har förutom alla jul och påskkkort i många år även tecknat Scoutförbundets kalendrar som många nog kommer ihåg.


Margit Ekstam förekommer ofta i kortsammanhang. Det här har en sportig stil och är från 1942. Jag tror att det är samma som också signerade sina kort med Margit Broberg Ekstam eller Margit Broberg.


Om signaturen AinA vet jag inget alls. De kort jag har är väldigt olika varandra i färg och stil. Detta exempel är riktigt dekorativt och har snygga färger.

torsdag 29 december 2011

Gott nytt år !

 När julstöket har lagt sig, vädret är blött och jag får tid och lust till annat kommer min samling med kort fram. Jag har sparat vykort som finns kvar efter min mormors-mor Emma. När jag, min bror och vår kusin var hemma hos mormor som barn brukade vi kolla i det album där dessa kort då satt i. Vi hade en period av frimärkssamlande och pillade tyvärr bort de flesta av frimärkena väldigt ovarsamt vilket resulterade i att det ibland kan vara svårt att utläsa när korten skrevs. Avsändarna var inte alltid heller så duktiga på att datera när de skrev korten, men att de äldsta är från slutet av 1800-talet fram till ungefär 50-talet är helt klart. Här visar jag några av nyårskorten. Man skickade kort för alla möjliga tillfällen. Jul och nyår förstås men även påsk, pingst, midsommar, och naturligtvis födelsedagar och namsdagar. Av några bekanta fick jag också en kartong full med kort som jag lagt till samlingen och jag har också köpt in några som ramlat över mig på loppisar. Har inget som helst samlarintresse i bemärkelsen av värdet eller att de ska vara oanvända eller så. Jag tycker det är roligt med de trevliga bilderna och även det som står skrivet, framförallt då de i Emma-samlingen. Man kan få ut en del om sin släkthistoria faktiskt! De tecknade korten har jag sorterat efter vem som tecknat dem ifall de är singerade, vilket de oftast är. Jag tänkte visa några av dem här i bloggen emellanåt.
Som det fotograferade och arrangerade kort som det ovan är ganska vanliga. Jag tycker de är så trevliga med rosiga barn och handkolorerade foton. Ingen datering på detta kort tyvärr.


Tyvärr ingen datering på det här kortet heller. Det framgår inte vilket år som det gäller. Kommer från min hemstad!


Fem i tolv är klockan. Vilket år det gäller framgår inte. Jag gillar pellerinkappan och damaskerna på de rosiga barnen.


Jenny Nyström är den mest kända tecknaren av julkort och andra såsom nyårskort , påsk m.m. Det är ju hennes kort som är förebilden för att det är tomtar i stället för julbocken som kommer med julklappar. Hon populariserade också seden av att använda julgran i Sverige, enligt postens faktablad om julkort.
Det här kortet skrevs 29/12 1902. Visst är det ganska häftigt?
Det är bror Karl som skickat till "Enkefrun" Emma Berg

söndag 18 december 2011

Nya vantar till vintern

                                                                                                               
Foto: Natursyn

Är det vinter eller? Snön har regnat bort igen och isen blänker på ån. Jag behöver ändå vantar som värmer kalla händer och har just avslutat ett par med min egen prägel. De är stickade i två färger med ett enkelt strukturmönster som jag hittat i en av mina gamla sticktidnignar och det gör vantarna fluffiga och tjockare än enkel slätstickning.
Jag gjorde en rätstickad kant upptill som håller in lite och ligger omlott med knapphål och knapp. Dessa knappar hade jag på en kappa som min mamma sydde till mig när jag var liten och de har alltid funnits i hennes knappburk sedan kappan blev urvuxen.
Mönster kommer så småning om.


Garn Drops Karisma i färgerna natursvart och senapsgul.
Stickor: 3,5






Dessa är också stickade i Drops Karisma i vitt och ljusare grå.


torsdag 15 december 2011

Utlottning på fina garner till jul


Om du loggar in på hanna leker kan du vara med på utlottning av fina garner!


söndag 11 december 2011

Tovade julhjärtan

Jag visade dem även förra julen men måste visa dem även i år.
Dessa hjärtan består av två lager skugummi ( diskunderlägg )  som är urklippta till hjärtform. Runt dessa har jag klätt med ull och nålfiltat fast i skumgummit. Små prickar i avvikande färg har jag sedan nålfiltat fast. Sist av allt och det mysigaste, är de tovade med såpa och varmt vatten för att de ska få den fina formen och ytan.



Feminas Stickbok nr 7 1949

Jag fortsätter att presentera mina sticktidningar. Idag visar jag ett vinternummer från 1949. Modellerna i detta nummer är bland annat gjorda av pristagare vid årets sticktävling. Den här sticktävling näms ofta i Feminas tidningar och jag blir lite nyfiken. Är det någon känner till något om den tävlingen?  Att tävlingen är årlig och att vissa modeller publiceras i den här tidningen har jag förstått men det borde väl också finnas något mer sammanställt och skrivet om den. Hur som helst så är pristagarmodellerna i det här numret något utöver det vanliga, när det gäller ambition!!


Omslagsbilden visar en röd dräkt stickad av Svea Wahlberg från Ektorp. Hon kom på andra plats i grupp 2.
Undrar hur vinnanbidraget såg ut?
Stickad med stickor 2,5 och det går åt 24 nystan. Jättefin med fickor och karge och ett enkelt strukturmönster på framstycket.
Flickkappan är ett tredjepris i  grupp 6 ( det finns allatså minst 6 grupper i tävlingen ) som Dagmar Johansson stickat. Intressant med flätan vid fickan och samma klockmodell som kappan jag visade i förra inlägget.


Lite mera mänsklig modell ( jag menar mänsklig i avseendet att jag skulle kunna fixa en sån ) är den här koftan som Barbro Turesdotter från Hjortskvarn fick första pris för i grupp 3.


Jag kommer att tänka på Mary Poppins när jag ser den här dräkten men jag tror inte att hennes dräkt var stickad. Frida Svensson kom på  tredje plats i prisgrupp 2. Det är beskrivning även på hatten men bilden ger inte riktigt klart för mig hur den egentligen ser ut. Den ska i alla fall enligt beskrivningen vara utan brätte där bak och ska rynkas.  Kragen på jackan är bandkantad. Snyggt med den utsvängda nederdelen på jackan. Stickad i beige och brunt med stickor 2,5 och det går åt 27 nystan.


Jag tog med den här pojken av två anlednignar. Den första är att jag gjort iaktagelsen att de här tidningarna inte är så ensidigt avsedda för modeller till enbart kvinnor. Det förekommer riktigt många modeller till pojkar och till män. Det är också ambitiöst genomtänkta modeller med olika strukturer. Den andra anledningen är det fina strukturmönstret på denna tröja och strumpor. Jag ska testa det och det är någon slags vriden resår och fläta i kombination.

tisdag 6 december 2011

Stickat nr 3 1955

 Allteftersom mina sticktidningar kommer in ökar mitt intresse och nyfikenhet för 30-40 och 50-tals-mode, stil och form. Detta nummer av tidningen Stickat har fått lite glattare papper än de 40-talstidningar som jag tidigare skrivit om. Bilderna och stickmönstren är som jag tänkt mig 50-talet. Den grafiska formen på tidningen visar också att saker utvecklats med tiden. Fotografen har använt Stockholms Stadshus som miljö och bakgrund. Snyggt!
Islandströjan på framsidan har en patentstickning och ett snyggt mönsterstickat ok. Om den inte hade varit så "trång " i halsen så skulle jag ha gillat den. fast det kan man ju ändra på.


 Den här fantastiskt fina flickkappan är ingen stickbeskrivning utan är en annons från Barngarderoben. Jag måste ändå ta med den för att den är så otroligt fin! Precis en sådan här kappa skulle jag vilja ha här och nu!


Det är flera modeller i det här numret som är stickade i olika patent-liknande strukturer. Och den här koftan är faktiskt bara stickad med aviga maskor!! Ska testa den någon gång. Modellen är rak och slät har fickor och någon slags krage. Nu börjar det också komma grövre garner och modeller som stickas med grövre stickor! I tidigare tidningar har det bara varit frågan om stickor nr 2 - 2,5.


Den här tröjan är lite mer klassisk och mer lik de som jag hittat i äldre tidningar. Det runda oket är snyggt, tycker jag och flätorna i den är fina.
Men kolla in midjan!! Även om flera tröjmodeller i den här numret börjar bli rakare så kan man ändå skönja dessa korsettinklämda stackars midjor överallt.


"Raffinerat" är rubriken till denna rektangulära schal som är stickad i grövre garn och stickor med någon typ av patent-variant. Den ser skön och varm ut.

söndag 4 december 2011

Silvriga stjärnor till granen

Tack Ä A I gart för tipset på hur man kan göra dessa fina stjärnor!
Så enkelt det kan vara! Och så fint! Återbruk och allt! Helt i min smak!


Värmeljushållare som man klipper upp och kavlar ut och sedan dekorerar med hål eller präglar med en strumpsticka. Det är gjort på 10 min.

lördag 3 december 2011

Lördag på Höga Kusten

Sista dagen innan snön kommer är min gissning.





 Rimfrosten ligger på marken och vinden blåser hård och kall. Mannen gör några insamlingar och jag strosar runt och fotar för att hålla värmen, plockar granris och kottar till juldekorationer.


Det är en speciell stämmning dagarna precis innan vintern kommer. Allt är så stilla 
                              (förutom just idag då vinden ligger på ganska bra )




   Isen ligger redan på vattenpölarna.




 Den här tiden på året får man passa på att fota de få timmar det är ljust.

Jag tog med och fotade en mössa från 70-talet som min mamma stickade och den representerar verkligen det 70-tal som jag genomlevde i tonåren. Jag hade själv en Mora-mössa men den finns inte kvar. Det här är en Hedemora-mössa i typiska färger och med granar och hjärtan som är  typiska Hedemorasymboler. Den här mössan har ingen gammal tradition som jag gissar att Rättviksmössan har. Den kom väl till på 70-talet, den tid då det var inne med liknande mössor a´la Stenmark-modell. Näbbstövlar ( de har jag sparat! ) och lodenrock till denna mössa och jag är tillbaka i 70-talsstämning. Någon som känner igen sig?