Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

fredag 31 augusti 2012

Tant Kofta´s utlottning


Tant Kofta har ett inlägg om Syfestivalen i Borås där hon ska vara med och erbjuder en utlottning på biljetter och mönsterböcker på hennes finfina mössor. Besök hennes blog och läs mer om glada,
" färgiga " och inspirerande ord och bilder!


lördag 25 augusti 2012

Årets pelargoner. Wow!!!

Utan trädgård och jag får nöja mig med en uteplats. Denna säsong har jag varit extremt lat och inte gjort något alls för att ge mina gröna fingrar något att göra. Andra somrar har vi haft djungelliknande verksamhet med tomater, squash och blommor både högt och lågt men det blev inte så i år. Vädret har inte heller varit sådant att vi suttit därute som vi gjort tidigare somrar. Förvånad och jätteglad är jag då jag spanar ut över de pelargoner som jag inte har skött särskilt bra. De bara bågnar av blommor i år! Det kanske är det som är svaret: inte sköta om utan bara låta dem vara, skvätta på lite vatten då och då bara? 
Jag har lekt lite med bilderna i Pic Monkey. Rekommenderas verkligen om man vill leka lite med bilder. Gratis är det också. Ibland kan jag tycka att det blir lite tjatigt när alla fejkar till sina bilder i tid och  otid men den här gången kunde jag inte heller låta bli.

En enkelblommande variant som sprakar i röd-orange.


Min raritet! Dellaware tror jag den heter och den skiftar spräckligt från ljusrosa till rödorange.
Alla blommor är olika. Bladen är mörkgröna och i år har den makalöst många blommor.
Jag som trodde att den inte överlevt vintern!

Apleblossom. 

Rosenpelargon. 

Den här vita pelargonen vet jag inte namnet på. Kanske är det en vit Mårbacka men jag hoppas
mer på att det är en Mora eftersom jag fått den av vänner i Dalarna. Se så fin den är med de små röda prickarna mitt i blomman.

En virkad trasmatta till!

Ett av sommarens projekt har varit att virka mattor av de trasor som jag haft länge i mitt lager. Detta är min andra matta i form av en stjärna . Min första matta kan du se här.
Vi har egentligen inga mattor i vårt hus eftersom vi har dammallergier i familjen, dessutom är det lättare att städa när man slipper släpa runt på mattor när man har roligare saker för sig. Men en liten hallmatta eller  badrumsmatta går ju bra och en sådan här färgklick ska väl lysa upp det mesta?


Jag har improviserat en hel del men här kommer mönstret i stora drag.
Material : mattrasor , ingen aning om hur mycket men det går åt en hel del.
Virknål nr 10.

Jag började virka en vanlig cirkel i 4 varv. På femte varvet gjorde jag 6 st luftmaskbågar.
Varv 6: 12 fasta maskor i varje båge. Följande varv gjorde jag 3 maskor maskan längst ut i spetsarna, en minskning inne i vecket genom att hoppa över 1 m. Den principen funkade bra ganska länge. Ca 10 varv innan slutet måste jag öka mer genom att virka 2 i varje m 3 ggr, i spetsarna.

Nästa matta ska bli till sonen som fått en lägenhet. Han önskar sig en matta i blått/ grönt. Till verket!



måndag 20 augusti 2012

Bok " Kvinnlig slöjd" från 1903


Jag  fick den här boken häromdagen tillsammans med två andra textilböcker! Bokens första upplaga är från 1892 och denna, den fjärde upplagan från 1903. Det är den äldsta textilboken jag har i mitt förråd. Hulda Lundin skriver om hur viktigt det är med handens arbete och det verkar inte som "kvinnlig slöjd" var något obligatorium på den tiden. Hon skriver så klokt och det mesta stämmer bra mot nuvarande läroplan, inte alls så  "omodernt " som man kanske skulle kunna tro.
Tilll exempel inledningen:
" Vid undervisningen i allmänhet fordras numera en omsorgsfullt uppgjord läroplan, som är enkel, naturlig och progressiv. Det är ej nog att gifva läxor. Dessa måste jämväl af läraren genom en klar och åskådlig undervisning förbererdas. Lämplig undervisningsmatereil måste finnas, och undervisningen meddelas klassvis, på det att densamma må blifva grundlig och intresseväckande".
Detta låter som ljuv musik i mina lärar- och montessori-öron!

Och läs här:
" I undervisningen i handarbete böra icke blott flickorna, utan äfven de yngre gossarne deltaga.  Gossarne böra deltaga, emedan handarbetet bereder dem lämplig omväxling och vederkvickelse, öfvar hand och öga och sätter dem i stånd att i nödfall stoppa sina strumpor och lappa sina kläder" .
Ett litet, litet frö är sått till det som hundra år senare är en självklarhet!

Här några exempel på enkla saker man kunde få göra på textilslöjden i början på 1900-talet.

En randig strumpa!
 Enkla rätstickad pulsvärmare finns också i boken. Där skriver Hulda så fint: "pulsmudden bör göras så vid, att lärjungens hand med lätthet kan föras genom densamma". Och " lärarinnan bör, så som redan förut är sagdt, vid hvarje lektion noga gifva akt på lärjungarnas hand- och kroppsställning"

En tafveltorkare!

Fina monogram att brodera!

Sy ett enkelt linne.

söndag 12 augusti 2012

Mönster på en virkad spets funnen på ett par mamelucker

Efter lite pyssel har jag nu löst hur den söta spetsen är virkad, som finns på de fina barn-mameluckerna jag hittade på ett loppis nu i sommar. Här kan du läsa mer om mameluckerna i  mitt tidigare inlägg .




Så här blev resultat med virknål nr 1 och vanligt pärlgarn. Det är det tunnaste jag kan komma över men spetsen på mameluckerna är i tunnare garn och virknålen måste vara 0,5 om det nu finns sådana! Har du lust att virka spets så prova gärna den här! Var så goda!



Here is the pattern in english!
lace in english


Och här på svenska!
spets på svenska

Att färga i micron är kanske inte min grej.



Tänkt till sommarstickning beställde jag ett merino-silkgarn från Madejas i Uraguay. Det är ett jättemjuk och fint garn men tyvärr inte i den klara lindblomsgröna färg som jag hade tänkt mig! Den här färgen var bebisgrön eller päronglassgrön och inte i min smak. Därför har garnet blivit liggande och jag har klarat mig med andra sommarprojekt. Men lite tråkigt är det ju att inte använda det garn jag nu skaffat så har letat lite på nätet om microfärgning. Jag har inte utrymme för en massa plaskande och blötande som jag minns av de växfärgningsprojekt jag tog mig för i köket för väldigt många år sedan. Jag minns hur ångan hängde i luften och att hela köket var genomblött efteråt. Därför kanske microförgning vore en bra idé!
Så, till verket!
Jag beställde färgpulver från Zenit. Det blev turkos efter en tids funderande. Tänkte att det kanske blir lindblomsgrönt om jag har bebisgrön i grunden. Efter en massa sökande på nätet har jag fått några tips på hur man kan göra, men hittade inga direkta recept på hur mycket färg som är lämpligt så det var bara att chansa.

Jag lät garnet ligga i 40 graders vatten blandat med ättika ca 30 min så att garnet blev riktigt genomsköljt.

Så här så garnet ut i sköljvattnet och färgen närmar sig det jag önskade. Eftersom det absolut inte får bli en endaste färgfläck på köksbänken bestämde jag mig för att färga i en plastpåse som ligger i en glasbunke.


Tips ! Använd handskar!
 Sen stoppade jag garnet i en plastpåse, blandade till färgen i ättika och kokande vatten och hällde det på garnet. Sedan mojsade jag runt allt så att färgen skulle komma ut i allt garn. Satte en klämma på påsen och in i micron. 3 x 3 min med full effekt, och 5 min mellarums vila. Jag fick bara plats med två hg i en påse så jag fick köra två omgångar vilket ju inte var så bra. Jag har ju 4 hg och det är omöjligt att få båda omgångarna precis lika!


Jag undrar om micovågsugnar blir olika varma. Min är det en jädra fart på och det kändes inte särskilt häslosamt för det ömtåliga garnet. Plastpåsen i första omgången svällde upp till en ballong och jag blev rädd att den skulle spricka och hela micron + köket skulle bli turkosblått! Därför lät jag bli att stänga till påsen i den andra omgången och det gick bättre.

Efter millioner sköljningar hänger nu garnet på tork.
Just nu ser garnet mer ut som dreadlocks och det blir nog ett heslike att nysta det!
Resultat:
1. färgen blev inte den gröna jag hade drömt om, mera åt turkoshållet. Helt ok !
2. garnet blev lite ojämt infärgat kanske beroende på den stora mängden garn i förhållade till påsens utrymme, men ändå helt ok ! Det gör inget om det blir lite ojämt infärgat.
3. jag tror att det blev för varmt i min micro därför tovade garnet ihop sig. Inte så bra!

Reflektion:
1. microfärgning passar nog bäst att göra med små mängder garn åt gången, inte 2 hg som jag gjorde.
2. det hade nog varit bra att köra micron på något lägre effekt i mitt fall, det ska ju bli 90 grader!
3 att utföra färgningen i en tvättstuga, grovkök eller varför inte utomhus hade varit smartare än att göra det i ett kök med ömtåliga bänkskivor. Det blir mycket plask och blött hur man än bär sig åt.

Jag lyckades i alla fall med konststycket att inte få en enda blå fläck i köket !!!


onsdag 8 augusti 2012

Kofta klar!

Min kofta är nu klar! Stickad i Ullcentrums Linea i en uderbar petrolblå färg. Det har inte gått åt mer garn är 2,5 hg. Med stickor nr 3,5 blev den precis så gles som jag ville ha den. Jag har utgått i från Claras enkla basbeskrivning på hur man stickar en uppifrånochnerkofta som du kan se här . Det var precis vad jag behövde för att komma igång med att sticka uppifrånochner. Jag lade till 7 m i framkanterna till knäppningen. På bilden ser det ut som den en ärmen är längre men det är den inte.




Uppläggningen i halsen blev ganska lös och töjbar vilket kommer att leda till att den åker ner över axlarna. För att undvika det virkade jag på en kant i efterhand med kräftmaskor eller baklängesmaskor och virknål nr 2,5. Då blev halsen fast och inte så töjbar. Nederkanten stickade jag med stickor nr 3 för att få den lite fastare.Och ingen människa kan se att den sista knappen är av en annan sort! ( se mitt förra inlägg )


Jag kommer helt klart att hålla mig till att sticka uppifrånoch ner i fortsättningen. Det går fort, det är enkelt och det blir snyggt! Tack Clara!



Lite tur ska man ha! Jag köpte en tygbit till en kjol i Söderköping i sommar. Färgen passar precis till koftan.
Mönster till kjolen har jag gjort själv efter en gammal kjol. Helt nöjd!

måndag 6 augusti 2012

Visst är det väl för typiskt?!


Jag har precis stickat klart min kofta och tar fram mina knappburkar. Jag har millioner knappar! Alla dessa skulle passa fint men koftan har sex knapphål! Visst är det typiskt?

söndag 5 augusti 2012

Ytterligre ett sommarfynd!



För den vackra askens skull men också för det trevliga innehållet gjorde min man detta fynd. Ja, han har sinne för vad jag gillar! Han har också sinne för att gräva fram broderigarner till vår äldsta dotter som gillar att brodera. Bra, tycker vi!
Jag blev lite nyfiken på att söka lite om Aktiebolaget Werner och Carlström och kommer fram till att det är föregångaren till Marks och Kattens och grundades redan 1885.  Det kan du läsa om här!



I asken fanns flera såna här stoppgarnsförpackningar. Tänk att man tillverkade särskilda trådar för stoppning!


 I samma ask ligger också några förpackningar med nylontråd så att man kan laga sina nylonstrumpor! Vem lagar sina  nylonstrumpor nu för tiden?

lördag 4 augusti 2012

Mammelucker


Den rätta loppiskänslan har tyvärr fått sig en liten törn av alla mer eller mindre "stylade" loppisar som börjar dyka upp här och där. Dyrt har det blivit på många ställen och då är det inte lika roligt tycker jag.  Det är synd och vissa väljer att skylla det på Antikrundan som fått så många intresserade av gamla grejor. Vad vet jag. Själv vägrar jag att handla om det blir för dyrt.
Tack och lov så finns det fortfarande en hel del "riktiga" loppisar kvar och när man är ute och åker man hittar dem längs vägkanterna. Oftast finns det bara en massa skräp men rätt vad det är så dyker något upp som intresserar mig. Som de här fina mammeluckerna, till exempel!
De passar nog en tjej i 7-8-årsåldern, gissar jag och är så fint gjorda. De är sydda efter konstens alla regler och har dubbla sömmar överallt och flera "roliga" delatjer:


I midjan finns knapphål både på fram och baklinningen. Jag gissar att de knäpps ihop med två knappar som sitter ihop med varandra så de kan regleras till större en midja.


Bensprunden är gjorda på insidan av benen! Och här har någon lagat lite med langettstygn.



Handsydda knappar vid benknäppningen. Visst är det fint? Och en virkad spets längst ner.

För att dokumentera modellen och måtten ordentligt tänkte jag göra en ritning på mammeluckerna. Man kan ju få för sig att sy ett par eller någon annan kanske är intresserad. Jag tänkte också virka upp spetsen och göra en beskrivning. Det är sånt här som jag "går igång" på!