Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

måndag 30 december 2013

Mellandagar


Nu är dagarna mellan jul och nyår, och vi varit lediga några dagar och vet att vi har lediga dagar kvar att njuta av. 
Julmaten är slut, de barn som varit med oss under julen är på väg till sitt och jag kan känna att den där "riktiga" ledigheten infinner sig. 
Det är då man kan kura in sig och ägna många timmar åt samma sak. Och vad kan man hitta på att göra då? Ja, jag borde/vill komma igång och blogga lite mera frekvent. De här hösten har jag skött mig dåligt. Eller påbörja en ny stickning till exempel, något som som tar lite längre tid, en ny kofta kanske? Jag ska leta fram något nytt mönster som jag gillar. Faktum är att jag INTE har något Ufo i korgen och jag har inte heller stickat alls under julhelgen!!


 Att jag inte har fått abstinens beror på att vi har haft en trevlig och skön julhelg tillsammans med barn, god mat och vi har ägnat mycket tid åt att elda ris ( och här tackar vi för att snön inte har kommit ) och spela Ticket to Ride (rekommenderas för den som gillar att spela brädspel).

Den här mössan blev klar innan jul och det är en Tantallon av Kate Davies. Jag gillar verkligen hennes design! Min mössa är stickad i en massa tvåtrådiga rester, något grövre än Kates
så jag har ändrat på maskantalet precis som jag gjorde med en förra mössan.

Detta är min tredje mössa som jag stickat den här hösten. Varma och gosiga är de alla tre så nu vill det bara till att det blir riktig vinter någon gång så de får komma till användning!!!

söndag 15 december 2013

Stormen Ivar, och vad man kan göra av en massa granris




Ja, stormen Ivar har drabbat även oss om än inte så farligt som man kanske skulle vänta sig. Strömavbrott och ingen telefon och internet kan man klara sig utan ett tag i alla fall, även om man blir varse hur otroligt beroende man är av elektriciteten. Allt slås ju ut och huset blir kallt direkt eftersom pumpen också slås ut! Och man vet aldrig när elen ska komma tillbaka.Vad skulle hända om det hade varit 30 minusgrader eller om avbrottet pågick tre-fyra dygn??  Vi måste planera bättre för sådana här incidenter och skaffa oss reservlösningar! 

Många träd har blåst ner här runtomkring, men en riktigt tur hade vi eftersom skogsbolaget kom två dagar innan stormen och avverkade våra jättegranar som växte alldeles för nära husen. Vem vet vad som hade kunnat hända med dem i stormen? 



Så här ser det ut i backen efter avverkningen och det blir en hel del jobb med att ta reda på allt riset. Min första tanke var att man borde kunna göra något kul av allt ris och på kvällen var vi på byns luciafirande där det också såldes jättefina granrismattor. Vilken idé, tänkte jag och samlade nästa morgon ihop en massa granris och ståltråd. Ja, mattan blev "ganska" bra men den hade blivit betydligt finare om jag hade haft internet där jag kunnat läsa lite mer om hur man ska göra på bästa sätt. Här är en jättebra film med Ernst som inte precis är min favorit,  men granrismattor det kan han!  Kolla här! Näst år så kommer min granrismatta att bli skitsnygg!
Det doftar så gott när man skrapar av skorna i riset och det känns så hembonat och välkomnande. Jag blir också påmind av att min morfar brukade göra en granrismatta till varje jul.


                               
                                 En granriskvast istället för en krans är enkelt och snabbt att göra.

Rosa morgon och domherrar



Denna morgon gick landskapet helt i rosa!




Och lite senare ville domherrarna ha sin mat.

söndag 8 december 2013

Vintern är här och en ny mössa


Detta är första vinterbilden från vårt fönster!  Vintern kom verkligen med besked! Snön bara vräkte ner i fredags sen blev det - 11 grader och vi hade massor av domherrar vid fågelbordet idag. Det känns skönt att få landskapet lite upplyst nu när det blir mörkt så tidigt.
Söndagen har jag ägnat åt pepparkaksbak ( världens godaste pepparkakor, och snabbaste! ) och saffransbullar . Det blir samma sorter varje år, härvidlag är jag ganska konservativ.


Jag har också avslutat och blockat en ny mössa. Det är modellen Caller Herrin av Kate Davies ( jag är en Kate Davies-fan ) . Hon har ett häfte med tre fina mössor som heter The Hats of Midlothian och jag blev sugen på att sticka alla tre. Den här mössan är ett bra restgarnsprojekt. Jag har minskat på mitt lager av indigofärgade små snuttar och vita och grå tvåtrådiga garner från Yllet, Morjärv, mfl. Först stickade jag en mössa efter beskrivningens maskantal och jag var väl lite slarvig att mäta exakt masktäthet så mössan blev på tok för stor. Det var bara att dra upp och börja om och då gjorde jag inga ökningar efter muddkanten som det stod i beskrivningen. Det gav väl inte exakt samma form på mössan som originalet men den passar i alla fall mig bra och jag är jättenöjd med färgerna. Det blir också väldigt fint med I-cord-avmaskningen i nederkanten, som man gör sist av allt. Jag har använt stickor nr 2,5 till muddkanten och 3,5 i kullen och vid noggrannare mätning är masktätheten 6 m på 1 inc, alltså 12m på 5 cm.

söndag 24 november 2013

Livet på landet : ljusstöpning är novemberbestyr

I vår familj har vi under många år strax innan advent bjudit hem någon familj för en hel dags samvaro och ljusstöpning. Nu är det många år sedan det hände men i år har vi startat upp traditionen igen. Nu är det vuxna barn som kommer hem till vårt nya hus på landet och vi kombinerar ljusstöpningen med födelsedagsfirande och presentation av pojkvän. Ska man stöpa ljus får man räkna med att det tar en hel dag och då ingår naturligtvis god mat och trevligt prat. Är man dessutom flera som hjälps med själva stöpningen blir det inte jobbigt och långsamt och man kan bytas av och laga mat göra annat mellan passen.


Och vackert solig väder var det!




I en stor kastrull med vatten på en kokplatta ( som står stadigt!!) har vi ett tråg
 i specialmått där vi fyller på med stearin och bivax. Det tog nästan två timmar att smälta ner 4 kg.
Så det är bra om man planerar detta i god tid.!!
Allteftersom ljusmassan går åt fyller vi på med hett vatten i tråget eller mera stearin så att nivån
är någorlunda jämn. Vi smälter också gamla ljusstumpar i vattenbad på spisen som vi  häller i tråget.



Vi knyter upp 4 vekar i rad på bambustavar som hängs upp på
två käppar. De är fastsurrade i två stolar. Den här bilden är tagen efter första doppet.
Man måste sträcka vekarna allteftersom man doppar och även klippa av stumpen som blir i änden.
Man behöver också anpassa vekens längd efter tråget så att ljusen inte stöter i botten, för då blir ljusen krokiga.
En annan sak som kan gör att ljusen kan bli krokiga är om man hänger dem vid ett fönster eller vid någon annan plats där det drar.
Vi lägger tidningspapper under ljusen så blir det inte blir så mycket stearin på golvet, för det blir mycket halt av det och  är inte så enkelt att torka bort.
Räkna med hala golv ett par veckor framöver!






Här har vi kommit en bit i doppningen.


                                   



Första omgången är klara. Och vi känner oss jättenöjda!






Första testet!
 Det blir så vackert och varmt sken från hemstöpta ljus.





Smidesljusstaken kom också upp på plats i taket under kvällen,
men vi testade bara ett ljus för det går åt 9 till hela kronan och det får vi vänta med till jul.



måndag 18 november 2013

Ett Marksnummer som man blir riktigt glad av!



Som vanligt så går det inte att hitta något årtal  Marks-tidningar under en period och så är det med det här numret också. Min gissning är att den är från slutet av 60-talet eller tidigt 70-tal detta är nummer 51. Rolig är den i alla fall med clown och cirkustema och det är ett nummer helt med barnkläder i sprakande färger och roliga modeller. Här är ett litet urval!




Virkat och stickat i rött och gult.




Nästan en sådan här kofta hade jag som var brun med turkosa kanter. 
Och en sån cool dragkedja med ring! 




De här virkade klänningarna är jättefina!





Julfina flickor i "pälsar".



Superkort-kort.

söndag 17 november 2013

Utlottning

Det var riktigt länge sedan som jag var med i någon utlottning. Kanske för att jag aldrig vinner. Men om man inte försöker så lär man heller aldrig vinna. Hedvig handarbetar firar treårsjubileum och har fin-fina vinster. Gå dit och kolla!


tisdag 12 november 2013

Mera avmaskat



Med Drops Alpakka har jag stickat den här mössan Green Memories. Mönstret har en jättetrevlig typ av uppläggning som jag inte gjorde på den här mössan för det blev helt enkelt för jobbigt med det tunna garnet som delar sig så lätt. I mönstret ska man också göra en massa byten av stickgrovlek. Det har jag inte heller gjort. Jag använde 2,25 till resåren och 3 till resten. Det funkade bra för mig. Sen kan jag tycka att Drops Alpakka inte är det roligaste garnet när man ska mönstersticka. Det glider och har sig! Nåja mössan blev fin och skön!



                                                                        Och mjuk!

måndag 11 november 2013

Ett UFO har landat


Efter en myyycket långsam stickning ( och ganska tråkig, faktiskt )  på stickor nr 3 mm har jag nu äntligen blivit klar med min kofta! Och så här efteråt kan jag känna att det ändå var värt besväret! Jag är jättenöjd och kommer att använda den mycket. Koftan är nätt i modellen, stickad uppifrån och ner i ett helt underbart  garn, Botany Lace i en grå-brunmelerad färg och med trekvartsärmar. Knappt 3 hg har gått åt.


Efter inspiration härifrån trixade jag till ökningarna så att det blev som strålar ut från halsen. Det var en riktig  utmaning för mig då jag satte igång med projektet. Detta avslutades med en rätstickad rand som för att göra ett ok. Kanterna är rätstickade. Jag hittade också ett bra sätt att göra knapphål på: Japaninspirerat


söndag 10 november 2013

Livet på landet




När vi flyttade ut på landet var en av de första sakerna att skaffa in en fågelmatare. Och den här blev det. Spektakulär kanske? Tillverkad i plexiglas! Från vårt köksfönster kan vi nu spana in på talgoxar, svartmesar, blåmesar och nötväckor med flera. Jag väntar också på att domherrarna ska anlända och det gör de säkert när kylan slår till ordentligt. Och jädrar vad de äter! Vi får fylla på varje dag!



Och det häftiga är att den lyser när det blir mörkt. Det finns ett skymningsrelä som lyser om man sätter i ett par batterier. Det låter knäppt men det är riktigt snyggt. Ett problem bara! Batterierna räcker inte så länge alt. klarar inte av kylan. Ska testa någon annan sorts batterier eller kolla om det finns laddningsbara D-batterier. Annars blir det dyrt i längden!

lördag 9 november 2013

En Marks 57-a

Jag fortsätter med envishet att visa er gamla sticktidningar! Här kommer en goding!  
Marks nr 16 från 1957. 


Tonårsmode från 1957. Det är vid en här tiden som begreppet tonår får sin innebörd. Tidigare så var man barn och sedan blev man vuxen. Killen på omslaget har en tröja som representerar "pojkarnas speciella modefluga, nämligen den dubbla, resårstickade kragen som går att fälla upp på halva huvudet". Riktigt hur det ser ut med just den här tröjan framgår inte så här får fantasin råda. MEN STÅR HAN OCH RÖKER POJKEN??? Det var andra tider då....  Jag gillar också tjejernas kläder, framförallt byxorna!


 Denna tröja har en krage som går att fälla upp över öronen. Den är stickad i en riktigt intressant struktur med omslag och lyfta maskor. Den är riktigt fluffig och porös och jag ska nog testa den här strukturen ! 



En tös i en mössa med tofsen mitt uppe på huvudet! Hela setet är stickat i mönster med lyfta maskor.



          Två tjejer som har det varmt om öronen i sina halskragar som de dragit upp över huvudet. De är stickade med förkortade varav så de blir högre / bredare uppe på huvudet. 



Jag går igång på killens duffel! För att inte tala om tjejens frisyr! Och det med dessa slätstickade halsdukar som är hopsydda i sidan för att bli liksidig. Så snyggt!

söndag 3 november 2013

Loppisfynd - pinnspets alt. filébroderi

Jag gjorde ett jättefint loppisfynd för ett tag sedan! Då jag köpte den tänkte jag att tekniken heter pinnspets, men efter närmare efterforskning förstår jag bättre och kommer även ihåg från utbildningen att det är en filéknuten alt. filébroderad duk jag köpte. Vacker är den i alla fall!
Man börjar med att knyta ett nät, precis som när man knyter fiskenät, men hålen är mycket mindre. Sedan spänner man ut nätet och broderar, fyller ut rutor i olika mönster med lintråd. Kvinnan jag köpte den av sa att tekniken är vanlig i Gästrikland och de mest typiska färgerna är då blått och rosa. Den här är inte så typisk i färgerna men otroligt vacker och välgjord.





Nu när jag skriver det här minns jag att jag har gjort ett tidigare inlägg om samma teknik och då kallade jag den för pinnspets . Det var också ett loppisfynd jag visade och den här duken är inte köpt i gästriketrakten men väl i de typiska färgerna. Så här den den ut och är mycket tunn och sliten och har tofsar i hörnen.


Det hela klarnade när jag googlade på pinnspets och fann att filé och pinnspets är samma sak!!
Här ar en jättbra youtube-länk där man kan se hur man knyter själva nätet!

fredag 1 november 2013

Modell-Journal a´la 50-60-tal.

Ett riktigt roligt loppisfynd jag gjorde för några år sedan dök upp vid flytten och det förtjänar att visas upp för fler!  Det var i en nedlagd handelsbod utanför Älvdalen i Dalarna som jag hittade den här modellkatalogen. Kanske var det så att handlaren tog emot beställningar på kläder som sedan syddes upp på annan ort och levererades till kunderna via butiken. På stilen av modellerna gissar jag att den är från 50-talet någon gång och in på 60-talet.

 Är det någon som känner igen det här eller har sett detta tidigare och kanske vet mer om Nordiska Beklädnadskompaniet från Ulricehamn? Windsor står det också på framsidan och det är ju det brittiska kungahuset men antagligen också ett klädmärke eller är det tyget??? Jag skulle bli jätteglad om det det är någon som vet något mer ?


Det är alltså en pärm innehållande svart-vita och kolorerade bilder på olika klädmodeller som alla har ett namn som Alfred och Lennart, Audry, osv. IKEA kanske inte var först med idén att namnge varor med personnamn som Billy och Ivar mfl. Här kommer ett urval av modeller.

Modell Disa och Daga

Modellerna är rustika med klassiska skärningar och jag blir bara så sugen på att sy något i samma stil!


Modell Anita och Anna



Jag trodde också att handlaren gjorde måttagningar och noterade beställningarna på baksidan av modellbladen men vid en närmare titt så ser jag att noteringarna handlar om massaved! Ett sätt att återanvända papperet på gissar jag.


Modell Lennart och Alfred.
I skinnjackor ser det ut som.


Modell Albert och Dandy


Modell Randolph och Wally
 Valen av namn på modellerna är tydliga spår på hur vi påverkades av den amerikanska kulturen vid den här tiden!


Golfbyxor, skidbyxor och slalombyxor.


Tuffman och Venezia

Sportjackor modell Kurre, Tumba och Bibi

Canada och Eva

Gun och Gertrud