Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

söndag 30 mars 2014

Vårstickning

Jag konstaterar att det är lågsäsong i bloggvärlden just nu! Aldrig ( så länge som jag hållit på i alla fall ) har det varit så glest mellan inläggen som nu och jag är inte bättre själv. Det oerhört tidiga våren och ljuset gör att man får annat att göra än att hålla på med stickning hela kvällarna. För mig är det så i alla fall. Nu är det trädgård, skog och hus som tar tid, förutom att jag har ett jobb som tar kraft.
Eller är det så att många har lämnat bloggandet till förmån för Facebook och Instagram istället??? Tråkigt i så fall, tycker jag. Själv har jag aldrig riktigt förstått mig på Facebook och i Instagram följer jag några men är själv inte alls aktiv med inlägg och bilder. Det finns många stickare som "instagrammar". För mig ger bloggandet mer än dessa snabba och "direkta" medier som Facebook och Instagram är. Jag behöver lite mera tid på mig men jag är väl gammaldags därvidlag.

Strunt samma, jag har i alla fall en stickning på gång och det blir väl några varv stickade då och då. Min Mon petit gilet raye stickas i Drops Alpakka i blått, grönt och grått. Min blir längre och utsvängd i nederkanten. Garnet är inte det roligaste att sticka i men nu var det det som jag hade hemma och då ska det väl stickas upp. Eller? Det är en ganska långsam och monoton stickning med långa räta och aviga varv. Men jag gillar färgerna mycket.




söndag 23 mars 2014

Ett Jämtlandsnummer från 1950

Tidningen Stickat nr 6 från 1950 har fått dagens uppmärksamhet. Hela tidningen innehåller bilder från Jämtland och stickmodellerna uppvisas av äkta jämtar med namn och allt! För den som känner till folk därifrån på 50-talet kan nog känna extra vibbar av nostalgi och igenkänning.  



På omslaget har vi Sarah Thomasson från Åre i en stickad skidutrustning . Färgbytena är intressanta i den här modellen! Har aldrig sett det tidigare. Jag hade tänkt skriva ner hur man gör här men det var inte helt enkelt att fatta så här utan att själv sticka ett prov, så det får bli i ett annat inlägg. Är någon intresserad så hör av er.




Ett par varma bäddsockor är nog bra att ha när man ska krypa ner i den svala sängen i sportstugan. Dessa är rätstickade, har ökningar mitt på foten, är stickade från tån och uppåt och ska sys ihop under foten ( antar jag) och där bak. Avslutas med ett hålvarv för bandet som knyts om vristen så de inte trillar av i sömnen.




En kofta med virkade mormorsrutor och påstickade ärmar. Och en mössa därtill!
Fjällgården 600 meter över havet står det på skylten.




I Fjällgårdens storstuga har vi Siv Eriksson iförd en snygg, röd sportjumper. 
De här flätorna är bara så jättesnygga!




Den här jättepraktiska tröjan med luva är idealplagget under anoraken. 
Den är riktigt lång också, så den går ner ordentligt över rumpan och för perfekt passform har den en bit stickad resår i midjan. 
Syns inte på bilden under den ursnygga byxorna.




Och så har vi den tjusige skidläraren Agnar Isberg i en ursnygg tröja. 





Att hålla sig varm om rumpan är viktigt när man är ute och idkar friluftsliv så varför inte sticka sig ett par yllebyxor. Mamelucker skulle jag kalla dem.




En brynja ska man sticka med brynjegarn och stickor nr 10.  
Jag gissar att brynjegarn är av bomull. 

lördag 15 mars 2014

Vårbestyr

Jag kom plötsligt på att jag inte bloggat om odlingarna! En av anledningarna till att vi flyttade ut på landet i höstas var att vi ville odla. Vi hittade ett bra hus i absolut söderläge med bästa möjliga förutsättningar för lyckade odlingar så här långt norr ut i landet. På minuskontot är att de förra ägarna hade över huvud taget inget trädgårdsintresse och lät därför gården fullständigt växa igen. Så för oss blir det att börja från början. Och det lär bli många timmar därute innan allt blir klart. Den här sommaren får vi nöja oss med att fixa till några delar och sedan spara annat till nästa år. Och jag har inte haft några förväntningar på att roliga växter ska dyka upp här och där för allt är igenvuxet. Men till min stora glädje  tittade några snödroppar fram långt tidigare än jag kunnat ana.

Jag har i alla fall påbörjat inomhusbestyren vilket bland annat innebär sådd i krukor. De här bilderna är i ärlighetens namn några veckor gamla och chilin har nu kommit en bra bit till.

Chili i förgrunden och rotade plantor från en citronmeliss inköpt på ICA.
 Det funkade jättebra.
Längre bak i bild har vi Basilika lavendel och Kungsmynta.
Jag drömmer om en massa fjärilar och humlesurr bland blommande kungsmyntor och lavendel.
Vi får se om de lyckas.

Jag kunde inte motstå att stoppa ner några vitlöksklyftor i en kruka.
Jag vet att de skulle ner i höstas i jorden men vi hade ju ingen jord att stoppa ner dem i då.

Annat vårbestyr består i att dregla i frökataloger och mejla runt bland trädgårdsföretag. Herregud så mycket det finns!! Vi har också plockat fram en massa brädor som vi ( min man och sonen ) ska snickra ihop.

lördag 8 mars 2014

Vårtecken


Jo då, våren är nog på väg.

Vi gjorde en liten tur till Skåne i början av sportlovsveckan. Inte för att möta våren utan för att jobba. Det var kallt och blåsigt som attan men några vårtecken fick jag i ändå på bild.



En maskros gör ett försök att ta sig upp trots kylan.


Och några tussilagon hittade jag inne i Lund.

lördag 1 mars 2014

Emelie är klar!

Med svarta läderknappar blev koftan rustik och klassisk!
Jag köpte en knapp för lite men det ska åtgärdas.

Ja, nu är min Emelie avmaskad och klar! Den är stickad i något tvåtrådigt garn som jag har i min stash och färgen är underbart mörk cyklamenrosa. Jag har använt stickor nr. 3,25 och känner att det är min favoritgrovlek på stickor. Jag stickade koftan i mellanlängden och den passar bra. Några ändringar har det allt blivit. Ärmarna har jag stickat 10 cm längre ( jag har långa armar) och ärmmuddarna har jag gjort smalare. Emelie har ett för mig helt nytt sätt att sticka ärmarna och det var trevligt att prova på något nytt. Man plockar upp maskorna runt ärmhålet och stickar kullen med förkortade varv. Det blev bra och smidigt.
Jag har också för första gången avmaskat med "sewn-bind-off" och det kommer jag nog att fortsätta med för det blir snyggt och elastiskt. Jag sätter bästa betyg på mönstret!

Vårglädje!

Visst är de helt underbart vackra?

Jag blev så glad och överraskad när mannen kom in och berättade att vi har snödroppar på gården! Av flera anledningar.
1. När vi flyttade in höstas hade vi ingen aning om vilka växter det kunde finnas på gården och förhoppningarna var väldigt låga med tanke på hur stökig tomten var. De som bodde här innan var inte ett dugg trädgårdsintresserade och vi har tänkt ta tag i den biten när våren kommer.
2. Detta är norra Hälsingland och det var i måndags, alltså februari! Måste vara någon slags rekord. Så här års brukar snödroppar och andra vårlökar dyka upp i Skåne, inte i Norrland!

Så har min nyfikenhet och förhoppning ökat. Vad kommer mera upp ur myllan månntro?