Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

lördag 31 januari 2015

Nytt projekt på gång

Mitt nya projekt är en riktig goding ur Kate Davies bok Yokes som jag köpte innan jul. Jag har bara längtat efter att få klart andra projekt för att få sätta stickorna i den här underbara koftan Epistrophy!
Garnet som Kate har använt är ett alpakkagarn som gör att koftan blir ganska tung. Jag har istället valt att prova på Magasin Duetts Supersoft och tänker mig att koftan blir fjäderlätt, mjuk och behaglig att bära. Jag har också valt att göra den i ljus grått med mörkare grått i mönstret. Det kommer att bli jättefint och än så länge går stickningen fint. För att få till rätt maskantäthet ( 22 m / 10 cm ) stickar jag med dubbelt garn och använder stickor nr 3,25 mm. 


Det enda tråkiga med den här koftan är att man måste sticka rätstickning så långt ( den börjar nedifrån + ärmar ) innan man får sätta igång med mönstret.

lördag 17 januari 2015

Stickameras koft-KAL





Ja, kors i taket! Jag trodde inte jag skulle hinna bli klar med tröjan innan den 31 januari. Men här är den och jag är riktigt nöjd! Tanken var att det skulle bli en lång tröja och jag hade en massa brunt tvåtrådigt ullgarn av ökänt ursprung. Lite drygt 3 hg har det gått åt och jag har stickat med stickor nr 3,5. Brunt är ingen färg jag "faller" för men efter någon dags användning känner jag att den funkar faktiskt. Det skadar ju aldrig att förnya sig ibland. Från och med nu: brunt funkar. Skrev mera om projektet i det här inlägget då jag inte trodde att jag skulle hinna klart. 





Tröjan har en panel mitt fram med enkla flätor. Hade jag tänkt mig för innan jag startade projektet så hade det blivit en panel även på bakstycket. Och varför inte längs med ärmarna också?








lördag 10 januari 2015

Femina nr 3 1956



Det är inte så ofta som det dyker upp Femina-tidningar som jag inte har men igår landade ett fint nummer i brevlådan. I väntan på det utlovade snöovädret ( jag längtar till att snön ska vräka ner i massor) passar det bra att titta igenom detta riktigt trevliga vinternummer för barn.

Modellerna på omslaget är hela vinterset för pojkar och flickor. Och det är allt från topp till tå, mössor, vantar, tröjor, damaskbyxor, kjol (!).

Jag tycker  kjolen är riktigt trevlig och även de två olika mössorna. Flickans mössa är "tomteluve-stil" medan pojkens är "toppluvemodell" och båda har ett fint mönster i kanten.



Intressanta är också tröjorna: fram och bakstycken är stickade helt raka och sys ihop i ena axeln och dragkedja i den andra. Ärmarna är rundstickade och upp vid ärmhålet stickas en kil som sedan sys fast mellan fram och bakstyckena. Det ger ju bra rörelsevidd.
Mönstren ges både till handstickning men även till den som vill maskinsticka!! Var det vanligare med maskinstickning på 50-talet, kanske?



Den här tösen har en raglanjumper med en jättefin hals. Man plockar upp maskor i halsen och stickar ett "veck" i avvikande färg och sedan görs fina minskningar jämt fördelat. Det är knäppning i nacken.




Flickans kofta har mönsterstickade framstycken. Det är ett mönster med lyfta maskor. Igen!!! 
Som jag skrev om i förra inlägget så verkar det finnas hur många varianter 
som helst på mönster med lyfta maskor!!




Den här fina klänningen har ett ok som också den är stickad i ett mönster med 
lyfta maskor i vitt och ljusblått.





I kemisalen har den här killen en tröja med resårstickade kilar i axelpartiet. 
Det ser sportigt ut. Och mönstret är även här gjort med lyfta maskor.
Och i färger som påminner mig om svenska skidlandslaget.




En skolklänning i tre delar, kjol, väst och till och med blusen med krage och puffärmar. 





Babysetet ska vara stickad i någon sort patent står det i texten men jag tycker det ser mera ut som en "våffel"-struktur. Koftan är en omlottmodell med raglanärm och mössan och byxorna är riktigt fina tycker jag.

Och är en rejäl tröja för pojkarna som är stickad i ett mönster med aviga och räta maskor.

söndag 4 januari 2015

Marks Nr 25



Marks nr 25 har inget årtal men jag gissar att den kom ut runt mitten av 60-talet. Det är ett lite mindre "present"nummer med "småstickat". " Istället för en blomma" - "..vad kunde vara roligare är en aktuell stickpresent med all den personliga omtanke och spontana arbetsglädje som ligger bakom". Det kan jag hålla med om! Bilden på omslaget har en "Dior-mössa patentstickad i grovt garn som var högsta modet då. Den eller liknande mössa har förekommit i tidigare nummer som jag berättat om här på bloggen.  Den tillhörande kragen är en löskrage i samma teknik. Och väskan här nedan är också stickad för att passa in.







Sådan här mamelucker skulle passa fint under kjolen nu när det är vinter. "Tonåringens favorit" enligt texten och man kan gärna dekorera med en brodyrkant. 





Här är en väska till i en teknik som kallas "virkstickning". Låter helt nytt för mig men jag tolkar beskrivningen som att det är stickning med korsade maskor höger och åt vänster. Garnet är Marks Ringlegarn. Gamla väskbyglar kan man nog hitta på loppisar. Så varför inte sticka sig en ny väska till våren i Diorstil?



"Bästa byxan för en rustibuss"
Det som jag alltid kallat för "kalasbyxor" och som kom någon gång på 60-talet och var en revolution. Jag minns när jag innan kalasbyxornas förlovade tid måste ha stickiga strumpor med strumpeband som hölls uppe med något som så ut som höfthållare fast jag bara var ett barn. Höfthållaren ( eller vad kallades den?) klämde och det var inte skönt. Det är kanske därför som jag aldrig gillade att vara "finklädd" när jag var barn!
De här är resårstickade med 32 maskor på 10 cm ! 

Påbörjat projekt och StickameraKALen

När Dödergök satte igång Stickameras koftKAL tänkte jag att jag skulle hänga med. Jag tror inte att jag kommer att hinna klart i tid men jag har i alla fall kommit en bra bit på väg. I nuläget fattas endast en ärm. Det har verkligen varit trevligt att läsa Dödergöks pedagogiska och trevliga instruktioner hur man gör steg för steg när man stickar en kofta efter egna mått och önskemål. Jag har stickat koftor uppifrån och ner flera gånger, så jag är ingen nybörjare, men jag har gjort det lite efter eget huvud eller efter skrivna mönster så jag har ändå fått lära mig väldigt mycket. 




För min del blir det ingen kofta utan en tröja som går ner över rumpan ordentligt. Jag hade en massa brunt ( ovanlig färg för mig )  tvåtrådigt ullgarn som behövde blir något och jag behövde en tröja att dra över huvudet och är lång. Garnet är lite strävt att sticka med och jag vet jag inte namnet på men det blir så mjukt och skönt efter blockning. Den är ganska "löst" stickad, 19 m på 10 cm och jag använder stickor nr 3,5. Halsmudden har jag stickat med 4 aviga ( varannat varv aviga ) och två räta så att de räta panelerna ska passa in med "bröstpanelen" mitt fram som består av vridna enkla flätor. Hade jag planerat bättre så hade också de räta maskorna i halsmudden passat in med raglanmaskorna på alla fyra ställena också. Det kan man se på högra sidan ( vänster på bilden).

Lite har jag minskat i sidorna efter ärmhålet enligt Dödergöks rekommendationer och längre ner har jag också ökat igen för att få en snyggare passform. Där tycker jag att jag fått lära mig allra mest faktiskt och det är verkligen kul att lära sig nya grejer.

Det jag tycker är svårt med att sticka uppifrån och ner är att få rätt vidd på ärmarna. Det är inte så enkelt att lista ut hur man ska tänka redan uppe i halsen hur ärmarna ska bli, så det får bli att chansa lite. Kanske har jag läst Dödergöks instruktioner för dåligt. När jag var i det här läget som bilden visar var jag skeptisk till ärmvidden, men eftersom det ska vara en "lös" tröja så blir det ganska bra ändå. Och när den är så vid i ärmhålet måste jag minska mycket hela vägen för jag vill att ärmarna ska vara smala nedtill. 

Mycket att tänka på och TACK Dödergök för så en så lärorik kurs!!

Jag lovar att göra ett inlägg när tröjan är klar!