Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

torsdag 23 april 2015

Trädgårdstankar år 2 - 2015


Med inspiration av Annes almanakk sitter jag och tänker tillbaka på fjolårets trädgårdsbestyr och glädje. Vi flyttade hit för ett och ett halvt år sedan så förra sommaren var den första för oss här. Våra trädgårdsdrömmar är ganska stora men lagda på mycket lång sikt så att vi ska ha råd och tid på oss göra saker ordentligt. Vi jobbar heltid och får göra det vi hinner på kvällar och helger. Gården var rejält igenvuxen med sly och ogräs så vi har jobbat mycket med att avverka skog och rensat. Förra våren byggde odlingslådor för grönsaksodling av brädor som fanns på gården och vi köpte jord att fylla dem med. Bilden ovan visar hur det såg ut när lådorna byggdes. Slänten till höger om brädorna är helt igenvuxen på bilden och i avsaknad av perenner.
På andra sidan om huset planterade vi massor av vinbär, krusbär och havtornsbuskar.Jag sådde grönsaker i lådorna och gissa min glädje när spenaten såg så här frodig ut bara några veckor efter sådd!
Och när mangold och rödbetor blev så här fina!
Blommor ska man ha och ringblommor och luktärtor på bordet varje dag.
Snackpaprikor och tomater i krukor inne på altanen.
Och skönheten framför alla, fuchsian.
Squashodligen i slänten blev ovanligt lyckad. Och det stora ämnet blev vad man ska göra av all squash man får!
Mannens favorit mot uthusväggen, fyra olika sorter solrosor,
som ivanderades av humlor och senare av småfåglar som njöt av fröna. 
Jätteverbenan gillades av fjärilar.
Jag hoppades att de skulle återkomma detta år men det verkar inte som de gjorde det.
Har sått nya plantor för säkerhets skull.
Brukar någon lyckas få dem att övervintra?

Vallmo i sen kvällssolen.

Mina mål för detta år:
Mål 1 är att fortsätta odla grönsaker i lådorna. Slänten till höger om lådorna ska fyllas med squash, svartkål och närmare huset blir det perenner. Jag frågar alla jag känner om de får något över i sina rabatter att ta med småplantor till mig. Det blir himla dyrt om man ska köpa perenner i trädgårds-butikerna, har jag märkt, men mål 2 är att det ska vara sprängfyllt med blommor där innan sommaren är slut. Jag har också upptäckt att man ropa in plantor på Tradera och idag vann jag ett köp på Förgätmigejplantor. Wow!
Mål 3 är att fortsätta med solrosorna vid uthuset. Mot väggen ska vi också sätta ett par björnbärs-plantor.
Mål 4 är att vi ska utöka till fler havtornsbuskar.
Mål 5 är att jag ska bli bättre på att fota allt jag gör och hur resultaten blir för att komma ihåg bättre till nästa år. Jag märkte att jag förra året gjorde det jobbet dåligt- det blev inte så många bilder! Skärpning!

Vi har också en stenmur ut mot vägen utanför staketet som verkligen behöver fixas till men det klarar vi inte själva. Det kommer att bli det STORA jobbet denna sommar. (Den är så ful så jag har inte fotat den därför)  Det blir också en del grävning så vi får en större uteplats.
Så här ser det ut idag. Närmaste lådan är kryddlandet med bland annat timjan, myntor och gräslök. I tredje lådan finns några vitlökar. I slänten till höger sticker några enstaka perenner och krokusar upp. Det är allt än så länge. Det ser ganska trist och färglöst ut men snart ska det växa så det knakar. Jag ser så fram emot värme och skit under naglarna!!!

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Kul att läsa om dina trädgårdsplaner för sommaren.

Anonym sa...

Härligt att läsa! Nästan alla perenner går väldigt snabbt och enkelt att föröka själv med sticklingsförökning, det rekommenderar jag verkligen! Och så ser ni ut att, liksom jag, ha en jord som mår bra av att täckodlas. Täckodlingen har revolutionerat mitt odlande, blir så bra resultat och jorden är så full av liv!