Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

söndag 3 november 2013

Loppisfynd - pinnspets alt. filébroderi

Jag gjorde ett jättefint loppisfynd för ett tag sedan! Då jag köpte den tänkte jag att tekniken heter pinnspets, men efter närmare efterforskning förstår jag bättre och kommer även ihåg från utbildningen att det är en filéknuten alt. filébroderad duk jag köpte. Vacker är den i alla fall!
Man börjar med att knyta ett nät, precis som när man knyter fiskenät, men hålen är mycket mindre. Sedan spänner man ut nätet och broderar, fyller ut rutor i olika mönster med lintråd. Kvinnan jag köpte den av sa att tekniken är vanlig i Gästrikland och de mest typiska färgerna är då blått och rosa. Den här är inte så typisk i färgerna men otroligt vacker och välgjord.





Nu när jag skriver det här minns jag att jag har gjort ett tidigare inlägg om samma teknik och då kallade jag den för pinnspets . Det var också ett loppisfynd jag visade och den här duken är inte köpt i gästriketrakten men väl i de typiska färgerna. Så här den den ut och är mycket tunn och sliten och har tofsar i hörnen.


Det hela klarnade när jag googlade på pinnspets och fann att filé och pinnspets är samma sak!!
Här ar en jättbra youtube-länk där man kan se hur man knyter själva nätet!

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Det ringer någon liten klocka att den ena har "raka" rutor och den andra diagonala rutor, men jag minns inte vilken som är vilken ;-)

Unknown sa...

Filé -raka rutor ;pinnspets - diagonala rutor. Har någon kläm på vilka tecken man använder när man ritar ett mönster?

Unknown sa...

Jag är fortfarande på jakt efter symboler/tecken som jag kan använda mig när jag ritar av min frus Spranghätta. Det sägs att i Pinnspets använder man bara stoppsöm och korsstygn, men det räcker inte. Speciellt den smala sömnad som verkar vara något av tambursöm och ibland "söm på snedden" har jag inga tecken för. Skickar gärna foto på Hättan.

Sten Neker

Anna Söderling sa...

Så vacker pinnspets du har.
Min mormor tog fram många pinnspetsmönster i Gästrikland och skapade häften om dem. (Greta Hedlund)
Tyvärr har jag bara några egna pinnspetsar men en vacker dag ska jag försöka lära mig själv att knyta och sy/brodera pinnspets. Jag tycker de är så vackra. Skira men spännande Ofta rosa och ljusblå men jag har färggranna och med svart grundnät också.
Som jag minns det användes de ursprungligen på sängkuddarnas kortsida där sömmen var. Det skulle se vackert ut mot de som såg kuddarna. Kanske var det bara kuddarna ovanpå sängen som fick den vackra spetsen.
I vår släkt kallas de bara pinnspets.
Anna Söderling