Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

lördag 9 april 2011

Loppisfynd - örngott

Jag tänkte visa ett loppisfynd jag gjorde för några år sedan i Hälsingland. Har man den läggningen att vilja besöka loppisar så kan jag verkligen rekommendera att ägna några dagar i Häslingland. Där finns massor av intressantna loppisar, de flesta på sommaren . Vi brukar ofta passera Häslingland och när vi har gott om tid tar vi olika rundor för att titta in hos de loppisar som finns längs vägen.
 På ett ställe hittade jag flera fina örngott, köpte dem för 10:- / st och tänkte kanske inte mer på det. När jag kom hem upptäckte jag vilket fynd jag gjort!!
Det här örngottet är helt sytt för hand och dekorerat med en bård av utdragssömmar.


Kolla på änden av utdragssbården. Så fint gjort!Hela framsidan är inramad med en enkel utdragssöm:      Fram och baksidan på örngottet är sammanfogade med en snärjsöm.
Hörnen har fått extra förstärkning.Fram och baksidan är också fållade var för sig med 10 cm breda fållar och sneda hörn. Så snyggt!!
Ja, jag har en förkärlek till detaljer och kan "gå igång" på sånt. Finns det fler än jag ??


Knytbanden är så fint ditsydda och det är bara "veckningen " av dem som fattas. Tyvärr har jag ingen sådan lite apparat.


Monogrammet är föhållandevis enkelt.


Denna J. B. hade ialla fall gott om tid!

Vet ni förresten varför det heter örngott?

En betydelse är att "fånga öronen". "Gott " eller "gäta" kommer från "få tag i" , "fånga upp ". En annan betydelse är "gott". Alltså "gott för öronen". Fakta har jag hittat på Wikipedia.
Örngott är inte samma sak som kuddvar som man har ovanpå sängen. Örngott har man utanpå den kudde man sover på.

2 kommentarer:

Linda sa...

Har en hel hög örngott av den typen och överlakan också som jag ärvt. De är dessutom av tjockt härligt lakansväv. Några av överlakanen har blivit klänningar så att brodyren kommer mer till sin rätt och istället för att slänga ett utslitet örngott så tog jag tillvara det som gick och gjorde docklakan och dockkudde.

Tyg och otyg sa...

Åh, vilket fynd! Jag skulle nog också ha köpt det, p g a monogrammet, om man tänker sig att J:et är ett I så skulle det passa till mig. :)