Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

tisdag 6 september 2011

Projekt på gång

Jag är inte helt overksam på den textila sidan bara för att jobbet har börjat ( i och för sig textil där också men på ett annat plan ) . Några småprojekt är på gång och kan kanske "bli något" så småning om. Vem vet. Jag hittade en gammal broschyr med beskrivningar till vantar och annat från Jakobsdals i min mammas gömmor. Kanske har hon stickat något därur till mig och min bror. Jag har upptäckt att det sällan är daterat när gamla beskrivningar trycktes (tråkigt), men jag gissar att denna är från tidigt 60-tal. För övrigt så samlar jag lite på gamla sömnads- och stickböcker. Jag hittar dem på anikvariat och loppisar och är riktigt roliga att kolla i. Mer om dem i ett annat inlägg.

Den här broschyren har några strukturmönster som jag fastnade för och testade:


Den här stickas på två stickor med endast räta maskor i två färger.
 Varv 1 och 2 i den ljusa färgen och 3 och 4 i den mörka.
Varv 1: lyft 1: m avigt, sticka 2 rm
Varv 2: rm
Varv 3: 2 rm, lyft 1m avigt
Varv 4: rm

Det är jättenkelt och ger en ganska fluffig och varm känsla och snygg struktur, tycker jag. När jag hittat rätt garn blir det nog ett par vantar till vintern. Återkommer med resultatet!


Nästa strukturmönster är den här lilla "flätan". Här har jag gjort den i vanligt tvåtrådigt men den blir nog finast i rundtvinnat garn.
Varv 1: 1 am, korsa 2 m = sticka 2:am på vänster sticka rät men låt den stanna kvar på stickan, sticka 1:a m rät och låt båda glida av stickan,
Varv 2: räta på räta och aviga på aviga
Varv 3: 1 am , 2 rm
Varv 4: som varv 2
Varv 5: som varv 1, osv.

Detta är stickat ovanpå handen på ett par fingervantar. Jättefina!

När jag inte har mer i huvudet jobbar jag på mormorsrutor. Skåpet bågnar av gamla växfärgade garner som vill bli använda någon gång . Då är verkligen mormorsrutor fantastiska! Det blir väl en filt eller nåt!

2 kommentarer:

Blenda sa...

Både flätmönstret och strukturmönstret var fint!

Kerstin sa...

Vilka fina mönster. Tack för dina beskrivningar. Ska nog prova dem i vinter.