Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

torsdag 10 oktober 2013

60-talet och nytänkande

förra inlägget så visade jag ett Marksnummer från 1960 som innehåller modeller där man kan se att ett nytänkande börjar hända inom mode och stick-världen. I detta nummer från 1964 ser man tydligt att 60-tals-experimenterandet och nytänkandet är på högsta topp! Det gäller både i form och i färg men också  hur man använde och testade nya material.


Omslagsbilden visar tjocka tröjor och mössor där man stickar nederkanten först och sedan delas framstycket in i 3 delar och frampartiet stickas upp till halsen för sig. Därefter stickas de enfärgade sidstyckena. Här har vi också elastabyxorna med pressveck igen! De hörde nog till standardbyxan under hela 60-talet. Åtminstone för mig som växte upp på "landet" för jag hade mina elastabyxor runt 1968 vad jag kan minnas.


Två jättegrovt virkade polotröjor som man hinner göra på några timmar enligt texten. Och den "käcka mössan hinner ni också göra på ett kick"!


Virkade tröjor med geometriska former i pastellharmoni.
 Det ser inte så skönt ut med den där halsduken runt halsen!
På 60-talet experimenterades det även med nya material. Dralon är ett varumärke och består av acrylfibrer.
" Ni kan bära detta plagg dag efter dag. Tvätta det gång efter gång. Efter flera tvättar ska ni finna det lika ljuvligt mjukt, lika fulländat elegant, som den gången Ni först tog det på Er!" Det är bra att man experimenterar och prövar nya saker men jag är glad att acryl inte längre är något som man stickar med nu för tiden! Min mamma försökte sig också på att sticka en tröja till mig i just garnet Dralon. Och jag minns jag hur otroligt elektriskt mitt hår blev av att ta tröjan av och på, i vintertid speciellt! Det var vidrigt!! Sen må det ha varit hur lättskött som helst.
                                      "Systrar" i likadan tröjor med rutmönster i nederkanten.

3 kommentarer:

Tina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tina sa...

Hejsan
Jag undrar om jag kan få köpa mönstret på den randiga virkade tröjan eller kopia?

Min mail adress är tinasven65@telia.com

Ursäkta strulet :-) Bara allmänt förvirrat tillstån

Mvh
Tina