Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

fredag 1 november 2013

Modell-Journal a´la 50-60-tal.

Ett riktigt roligt loppisfynd jag gjorde för några år sedan dök upp vid flytten och det förtjänar att visas upp för fler!  Det var i en nedlagd handelsbod utanför Älvdalen i Dalarna som jag hittade den här modellkatalogen. Kanske var det så att handlaren tog emot beställningar på kläder som sedan syddes upp på annan ort och levererades till kunderna via butiken. På stilen av modellerna gissar jag att den är från 50-talet någon gång och in på 60-talet.

 Är det någon som känner igen det här eller har sett detta tidigare och kanske vet mer om Nordiska Beklädnadskompaniet från Ulricehamn? Windsor står det också på framsidan och det är ju det brittiska kungahuset men antagligen också ett klädmärke eller är det tyget??? Jag skulle bli jätteglad om det det är någon som vet något mer ?


Det är alltså en pärm innehållande svart-vita och kolorerade bilder på olika klädmodeller som alla har ett namn som Alfred och Lennart, Audry, osv. IKEA kanske inte var först med idén att namnge varor med personnamn som Billy och Ivar mfl. Här kommer ett urval av modeller.

Modell Disa och Daga

Modellerna är rustika med klassiska skärningar och jag blir bara så sugen på att sy något i samma stil!


Modell Anita och AnnaJag trodde också att handlaren gjorde måttagningar och noterade beställningarna på baksidan av modellbladen men vid en närmare titt så ser jag att noteringarna handlar om massaved! Ett sätt att återanvända papperet på gissar jag.


Modell Lennart och Alfred.
I skinnjackor ser det ut som.


Modell Albert och Dandy


Modell Randolph och Wally
 Valen av namn på modellerna är tydliga spår på hur vi påverkades av den amerikanska kulturen vid den här tiden!


Golfbyxor, skidbyxor och slalombyxor.


Tuffman och Venezia

Sportjackor modell Kurre, Tumba och Bibi

Canada och Eva

Gun och Gertrud

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbara bilder och modeller!