Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

söndag 28 december 2014

Stickat nr 4 1949 och Sickan Carlsson


En bitande kall vinter har gripit tag i landskapet och jag sitter inne och kurar med en samling gamla sticktidningar. Det här numret ramlade ner i brevlådan för ett tag sedan och på omslagsbilden har vi självaste Sickan Carlsson som var Sveriges megastjärna på 40 och 50-talen. Hon har en vit tröja med olika flätor och det är, enligt redaktören Marika Jondal senaste modet i Amerika och Canada vid den här tiden. Marika har nämligen rest "over there" för att skapa sig en uppfattning om stickningens tillstånd där. Hon berättar också att där finns gott om garner i alla sorter, särskilt "fantasigarner" som vi i Sverige har saknat länge. Hon nämner boucle´garner och garner med silkesband, pärlor och guldtrådar.
Sickan Carlsson nämns över huvud taget inte alls inne i tidningen, vilket kan verka lite lustigt med tanke på hur otroligt populär hon var.
 
Här kommer ett litet axplock på innehållet.
" I soliga Kalifornien" kunde man hitta de "söta" flickorna i sina jumpers. Alla tre i samma mönster men med olika strukturer. De har ett rundstickat ok på upplockade maskor från fram och bakstyckena som minskas genom att resåren blir smalare allt eftersom uppåt mot halsen.

Vill man ha den här klänningen till vintern behöver man börja i tid, står det. Och det kan jag förstå! Själv hade jag nog fått börja en vinter innan den skulle användas! Den är stickad med stickor nr 2,5! Både tröjan och kjolen dekoreras med en "trestegs-mosstickning" i nederkanterna. Tröjan har också ett rundstickat ok med ränder av mossen där också minskningarna gjorts. Snyggt!


Den här jacka har en intressant struktur som ser ut som hålkrus som man brukar väva. 
Hatten kan man också sticka!

Återigen en struktur med lyfta maskor! Hur många finns det? 
Den här västen är stickad i ett sånt mönster i tre färger och kanterna och 
midjepartietär stickade i rätstickning. 


Den här herren har en fin väst också den i en struktur med lyfta maskor. 
Det ser ut som det är två färger men detta framgår inte alls i mönsterbeskrivningen. 

1 kommentar:

Kerstin sa...

Kul med dina reportage från gamla sticktidningar. Jag har också en drös bl.a. den här. Alltid lika roligt att kika i dem.