Sidor

Höst

Höst

Om mig

Ägnar min tid åt textil i alla former, trädgård och lagar av allt som den ger, läser och reser

måndag 3 december 2012

Absolut bästa pepparkaksreceptet ( enligt mig )

 1:a advent är tid för första pepparkaksbaket för mig. Vi äter dem under december och eftersom de är så himla goda brukar det inte räcka med att baka en sats innan jul! Under själva julhelgen har vi annat gott att äta och då brukar pepparkakorna glömmas bort för att sedan komma fram igen efter jul och resterna går åt. Hemligheterna bakom varför detta pepparkaksrecept är så bra är flera: de blir smakfulla på grund av kryddningen och eftersom de inte bakas ut till stärnor och hjärtan m.m. blir de de godaste pepparkakorna man kan äta ( ja, det är jätteroligt när barnen är små, men det blir lätt för mycket mjöl i degen av allt kavlande och knådande, för att inte tala om all deg i strumporna och överallt ). Dessutom är det supersnabba att baka på grund av att de ska skäras ut och inte kavlas.
Jag har hittat receptet i Allt om Mat för många år sedan men förfinat det något efter mitt tycke:


De godaste ( och snabbaste ) pepparkakorna

325 g smör runmsvarmt blandas med 
3 3/4 dl strösocker, 2 1/4 dl mörk sirap
tillsätt även 3 msk kanel, 3 mska ingefära och 3 msk malen kryddnejlika och rör om
arbeta sedan in ca 13 dl vetemjöl tillsammans med 2 msk bikarbonat
ta lite mjöl i taget och det sista brukar jag jobba in på bakbordet

dela degen i 3 delar och form dem till "guldtackor"
linda in dem i plastfolie och låt vila i kylskåp under natten

Nästa dag: gör i ordning plåtar med bakpapper, sätt ugnen på knappt 200 grader
( det kan variera mellan olika ugnar, man får prova sig fram,
 och skriv upp hur du gjorde så glömmer du det inte till nästa gång )
Tag fram 1 "guldtacka" och låt resten vara kvar i kylen så länge, det funkar bäst när degen är riktigt kall!
Skär degen i tunna skivor ca 3mm tjocka skivor med en bra vass kniv ( hyvla med osthyvel står det i receptet men det funkar inte för mig, det blir för tunt).


Placera ut kakorna på plåtarna.


Ställ in i ugnen på andra falsen uppifrån ( i min ugn, där kan man också få prova sig fram)
grädda i 6 min ( jag sätter på äggklockan så det blir exakt 6 min varje gång. Hur lätt är det inte att glömma det man har i ugnen? )
Låt kakorna svalna och sedan är det bara att mumsa i sig!
Var så goda!