Jag har hittat receptet i Allt om Mat för många år sedan men förfinat det något efter mitt tycke:
De godaste ( och snabbaste ) pepparkakorna
325 g smör runmsvarmt blandas med
3 3/4 dl strösocker, 2 1/4 dl mörk sirap
tillsätt även 3 msk kanel, 3 mska ingefära och 3 msk malen kryddnejlika och rör om
arbeta sedan in ca 13 dl vetemjöl tillsammans med 2 msk bikarbonat
ta lite mjöl i taget och det sista brukar jag jobba in på bakbordet
dela degen i 3 delar och form dem till "guldtackor"
linda in dem i plastfolie och låt vila i kylskåp under natten
Nästa dag: gör i ordning plåtar med bakpapper, sätt ugnen på knappt 200 grader
( det kan variera mellan olika ugnar, man får prova sig fram,
och skriv upp hur du gjorde så glömmer du det inte till nästa gång )
Tag fram 1 "guldtacka" och låt resten vara kvar i kylen så länge, det funkar bäst när degen är riktigt kall!
Skär degen i tunna skivor ca 3mm tjocka skivor med en bra vass kniv ( hyvla med osthyvel står det i receptet men det funkar inte för mig, det blir för tunt).
Placera ut kakorna på plåtarna.
Ställ in i ugnen på andra falsen uppifrån ( i min ugn, där kan man också få prova sig fram)
grädda i 6 min ( jag sätter på äggklockan så det blir exakt 6 min varje gång. Hur lätt är det inte att glömma det man har i ugnen? )
Låt kakorna svalna och sedan är det bara att mumsa i sig!
Var så goda!
1 kommentar:
Mums!
Skicka en kommentar