Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

tisdag 26 mars 2013

Utmaning: att sticka på japanska

Garnet är Araucania Botany Lace. Underbart!

Jag har i mitt surfande under en tid beundrat japanernas sätt att skriva och rita sina mönster. Tänkte att man kanske skulle försöka sig på att sticka något. Jag hittade denna mycket enkla och rena modell med tillhörande mönster, eller om man ska kalla det skiss. Allt på en eller två sidor, med alla mått, ökningar och minskningar och ingen text alls mer än några siffror här och där. Jag kan inte ett jota japanska men tror ändå att jag med hjälp av skissen ska kunna lösa det mesta med lite fantasi.

Här hittar du mönstret!
Garntjocklek eller masktäthet stämmer inte alls och jag har bestämt att det ska bli en kofta istället med knäppning fram. Principen med ökningarna runt halsen och kilarna i nederkanten har inspirerat mig ifrån den här modellen. Jag ska göra 8 ökningar runt halsen och hur många kilar det blir vet jag inte ännu.
Ökningarna har jag lånat från Tant Kofta ( tack så jättemycket för informativa instruktioner ) men har fått klura en hel del för att få lutningen på ökningarna åt rätt håll. Jag vill också att de ska luta ifrån varandra mitt fram istället för att alla ökningar lutar åt samma håll som på den här tröjan. Jag har fått dra upp flera gånger innan det blivit rätt, och man ska inte vara på stickcafé och prata med folk i det här skedet!
Jag har valt att sticka uppifrån och ner och vet inte hur det är tänkt med den här tröjan.
Vi får väl se hur det går med fortsättningen!


 Visst är skissen /mönstret vackert att bara titta på??


3 kommentarer:

Medea sa...

Ååh vilken fin modell och jag håller med om att själva "mönstret" är otroligt vackert att titta på.

ANNEPÅLANDET sa...

Så spennende! Og vanskelig, ser det ut som. Gleder meg til å se jakken ferdig!
God påske!

Jytte Due sa...

Jeg er også meget optaget for tiden af japansk strikning og kan godt forstå, at du har lyst til at gå i gang med det.
Måske kan det lette dig lidt at besøge www.needleartsbookshop.com. I den butik kan du dowloade en PFD, som forklarer lidt om, hvordan japanerne griber sagen an - på engelsk forstås!
Happy Japanese Knitting
Jytte
www.danishknitdesign.com