Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

söndag 12 augusti 2012

Att färga i micron är kanske inte min grej.Tänkt till sommarstickning beställde jag ett merino-silkgarn från Madejas i Uraguay. Det är ett jättemjuk och fint garn men tyvärr inte i den klara lindblomsgröna färg som jag hade tänkt mig! Den här färgen var bebisgrön eller päronglassgrön och inte i min smak. Därför har garnet blivit liggande och jag har klarat mig med andra sommarprojekt. Men lite tråkigt är det ju att inte använda det garn jag nu skaffat så har letat lite på nätet om microfärgning. Jag har inte utrymme för en massa plaskande och blötande som jag minns av de växfärgningsprojekt jag tog mig för i köket för väldigt många år sedan. Jag minns hur ångan hängde i luften och att hela köket var genomblött efteråt. Därför kanske microförgning vore en bra idé!
Så, till verket!
Jag beställde färgpulver från Zenit. Det blev turkos efter en tids funderande. Tänkte att det kanske blir lindblomsgrönt om jag har bebisgrön i grunden. Efter en massa sökande på nätet har jag fått några tips på hur man kan göra, men hittade inga direkta recept på hur mycket färg som är lämpligt så det var bara att chansa.

Jag lät garnet ligga i 40 graders vatten blandat med ättika ca 30 min så att garnet blev riktigt genomsköljt.

Så här så garnet ut i sköljvattnet och färgen närmar sig det jag önskade. Eftersom det absolut inte får bli en endaste färgfläck på köksbänken bestämde jag mig för att färga i en plastpåse som ligger i en glasbunke.


Tips ! Använd handskar!
 Sen stoppade jag garnet i en plastpåse, blandade till färgen i ättika och kokande vatten och hällde det på garnet. Sedan mojsade jag runt allt så att färgen skulle komma ut i allt garn. Satte en klämma på påsen och in i micron. 3 x 3 min med full effekt, och 5 min mellarums vila. Jag fick bara plats med två hg i en påse så jag fick köra två omgångar vilket ju inte var så bra. Jag har ju 4 hg och det är omöjligt att få båda omgångarna precis lika!


Jag undrar om micovågsugnar blir olika varma. Min är det en jädra fart på och det kändes inte särskilt häslosamt för det ömtåliga garnet. Plastpåsen i första omgången svällde upp till en ballong och jag blev rädd att den skulle spricka och hela micron + köket skulle bli turkosblått! Därför lät jag bli att stänga till påsen i den andra omgången och det gick bättre.

Efter millioner sköljningar hänger nu garnet på tork.
Just nu ser garnet mer ut som dreadlocks och det blir nog ett heslike att nysta det!
Resultat:
1. färgen blev inte den gröna jag hade drömt om, mera åt turkoshållet. Helt ok !
2. garnet blev lite ojämt infärgat kanske beroende på den stora mängden garn i förhållade till påsens utrymme, men ändå helt ok ! Det gör inget om det blir lite ojämt infärgat.
3. jag tror att det blev för varmt i min micro därför tovade garnet ihop sig. Inte så bra!

Reflektion:
1. microfärgning passar nog bäst att göra med små mängder garn åt gången, inte 2 hg som jag gjorde.
2. det hade nog varit bra att köra micron på något lägre effekt i mitt fall, det ska ju bli 90 grader!
3 att utföra färgningen i en tvättstuga, grovkök eller varför inte utomhus hade varit smartare än att göra det i ett kök med ömtåliga bänkskivor. Det blir mycket plask och blött hur man än bär sig åt.

Jag lyckades i alla fall med konststycket att inte få en enda blå fläck i köket !!!


4 kommentarer:

Medea sa...

Tråkigt att du inte lyckades som du tänkt dig. När jag har färgat i mikron har jag färgat mindre mängder garn och utan plastpåse. Om jag vill färga med samma sorts färg och större mängd garn har jag färgat på plåt i ugnen eller i gryta på spisen.
Hoppas att du inte ger upp försöket att färga eftersom det är fantastiskt kul när det lyckas.

kråkspark sa...

På plåt i ugnen ahde ju varit kanon! Varför tänkte jag inte på det? Då kan man ju ha större mängder men ändå i påse. Tack för tipset!

Concordelia sa...

Härlig turkosblå färg det blev! Och skiftningarna gör det bara finare, tycker jag.

garnlek sa...

gillar oxå skiftningarna. När jag färgar i mikron har jag en stor glasbunke med tillhörande lock. Vill man ha absolut jämn färgning krävs nog större kärl och på spisen o gärna med det utjämningsmedel Zenit föreslår. Lindblomsgrönt eller lima får man bäst med brilliantgul o bara en gnutta turkos.