Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

måndag 20 augusti 2012

Bok " Kvinnlig slöjd" från 1903


Jag  fick den här boken häromdagen tillsammans med två andra textilböcker! Bokens första upplaga är från 1892 och denna, den fjärde upplagan från 1903. Det är den äldsta textilboken jag har i mitt förråd. Hulda Lundin skriver om hur viktigt det är med handens arbete och det verkar inte som "kvinnlig slöjd" var något obligatorium på den tiden. Hon skriver så klokt och det mesta stämmer bra mot nuvarande läroplan, inte alls så  "omodernt " som man kanske skulle kunna tro.
Tilll exempel inledningen:
" Vid undervisningen i allmänhet fordras numera en omsorgsfullt uppgjord läroplan, som är enkel, naturlig och progressiv. Det är ej nog att gifva läxor. Dessa måste jämväl af läraren genom en klar och åskådlig undervisning förbererdas. Lämplig undervisningsmatereil måste finnas, och undervisningen meddelas klassvis, på det att densamma må blifva grundlig och intresseväckande".
Detta låter som ljuv musik i mina lärar- och montessori-öron!

Och läs här:
" I undervisningen i handarbete böra icke blott flickorna, utan äfven de yngre gossarne deltaga.  Gossarne böra deltaga, emedan handarbetet bereder dem lämplig omväxling och vederkvickelse, öfvar hand och öga och sätter dem i stånd att i nödfall stoppa sina strumpor och lappa sina kläder" .
Ett litet, litet frö är sått till det som hundra år senare är en självklarhet!

Här några exempel på enkla saker man kunde få göra på textilslöjden i början på 1900-talet.

En randig strumpa!
 Enkla rätstickad pulsvärmare finns också i boken. Där skriver Hulda så fint: "pulsmudden bör göras så vid, att lärjungens hand med lätthet kan föras genom densamma". Och " lärarinnan bör, så som redan förut är sagdt, vid hvarje lektion noga gifva akt på lärjungarnas hand- och kroppsställning"

En tafveltorkare!

Fina monogram att brodera!

Sy ett enkelt linne.

3 kommentarer:

Annika sa...

Så himla häftigt. Jag jobbar ju som slöjd lärare.:)

Annika sa...

Så himla häftigt. Jag jobbar ju som slöjd lärare.:)

Annika sa...

Så himla häftigt. Jag jobbar ju som slöjd lärare.:)