Sidor

Höst

Höst

Om mig

Mitt foto
Textillärare och fyrabarnsmamma. Gör det mesta inom textil.

onsdag 29 januari 2014

Baddräktsmode a´ la 1951


När man som jag börjat längta till solen, värmen och grönskan kan man passa på att sticka sig en baddräkt a´la 1951. Det är tidningen Stickat nr 2 som bjuder på mönstret. Baddräkten är stickad med stickor 2,5 i något bomullsgarn ( tror jag ) och med en randning i gult och grått där det gula är aviga maskor så det bildas en struktur. Randningen är väldigt snygg på framstycket tycker jag. Men, det blir nog ingen baddräkt för min del, så om någon skulle känna sig mogen att sticka en så bjuder jag gärna på mönstret. Det hade varit himla roligt faktiskt!


Stilmönster-journalen annonserar om en tävling om vem kan komponera och sy de bästa modellerna till tonåringen, yrkeskvinnan och till den "fullvuxna". Kul bild!
Att sticka shorts är det nog inte så många som gjort, men här finns ett mönster. Toppen har holkärm och båtringning. Fram och bakstyckena läggs omlott vid axlarna. 
En baddräkt i "fast stickning så den inte töjer sig", alltså med lyfta maskor. Ja, då lär den bli fast men jag tänker också att den blir väl kompakt och stel av den täta strukturen. Vit fram och svart bak. Den ser inte så skön ut tycker jag. 
En hel klänning med en bolero som är stickad  i resår på ett finurligt sätt som tyvärr inte syns på bilden. Fin att ha när man "går bort".
En röd jumper med ett roligt framstycke i tre delar. Kilen framtill hålls fast med en brosch. Jag tänker att modellen vore bra som amningströja! 
Jumpern har också rätstickade manschetter.
Cykelflickan har en lumberjacka grått och vitt som är stickad i en struktur med lyfta maskor. Det finns verkligen en stor variation i de här tidningarna på hur man kan sticka strukturer med lyfta maskor.!
En ribbstickad jumper är trivsam till långbyxorna! Fickor på höften.

Någon gång ska jag gör ett inlägg om alla knasiga mössor som jag hittat i mina tidningar. Det här är en Kilroymössa, som är " otroligt populär bland både pojkar och flickor". En hård skärm är insydd på något sätt. Käckt va?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det roligt att titta i gamla modejournaler! Man kan bara undra hur den där baddräkten i bomullsgarn blir om man verkligen badar i den ... ;)

ANNEPÅLANDET sa...

Så mye fint! Likte ribbejumperen!

Karin sa...

Stickade bomullsbaddräkter töjer sig förskräckligt när de blir blöta, jag vet för jag hade en jättefin röd med flätmönster som mormor gjorde åt mej på 60talet. Men så länge den var torr så . . .